Columns

Over de glimlach

Richard de Jongh

Een tijd lang had ik de gewoonte om in de avonduren met de honden door het bos te lopen. Die struinen vooruit, ook in het pikkedonker. Ik dacht: als honden in het duister door het bos kunnen rennen, waarom zou ik dat niet kunnen? Al hardlopend heb ik geprobeerd om oriëntatie op zicht uit te schakelen. Ik probeerde andere sensoren; mijn gevoel, mijn intuïtie. We zijn geneigd te denken dat met ogen, oren, neus en mond onze waarneming compleet is. Dat is niet zo. Er is ook nog zoiets als de geest. Het maakt het zicht op de wereld spannender, interessanter, completer.

Je wilt niet weten hoeveel beesten jou aankijken als je ‘s nachts door het bos loopt. Jij ziet ze niet. Tenzij je jezelf geleerd hebt om te ‘kijken’ met je intuïtie, met je gevoel. Daar moet je voor openstaan. Maar wie in het donker kan zien, vindt fenomenen waarvan hij het bestaan niet eens vermoedde.

Bij Van Olphen Company hebben we in ons team van searchers geleerd in het duister te zien. Wij vinden voor onze opdrachtgevers topmanagers, ook als de hele wereld zegt dat ze niet te vinden zijn. Als opdrachtgever en headhunter samen de jachtvelden opzoeken, met hoofd én hart, werkt het. Het moet matchen. Als we dezelfde taal spreken is het echt niet ingewikkeld. Dan hebben we altijd een super goede uitkomst.

Wij gaan voor ambitieuze rollen. Een bright leader moet goed in balans zijn, naar lichaam en geest. Respectvol, belangstellend, dienend en als zodanig herkenbaar. Een leider met een rustige mind heeft het beste zicht op wat er speelt in de werkomgeving.

Het kenmerkende verschil met andere bureaus gaat niet over technisch vakmanschap. Het verschil wordt gemaakt door aanspreekbaarheid, door openheid. Wie als kandidaat voor een topfunctie bij ons op kantoor komt, heeft in ieder geval een leuk en positief gesprek. Die wordt niet doorgezaagd, vanuit de hoogte.

We proberen een soort nobele krijger te zijn, met een positieve vibe om zich heen. Die houding is gemeend, het is onze basis, het is wat we zijn. De searchers in ons team zijn mensen met een grote glimlach. Geloof het of niet, mensen met een grote glimlach scoren honderd procent beter. Daar komen gewoon leuke, interessante, breed georiënteerde toptalenten op af. Bright leaders. Wie goed doet goed ontmoet. Zo eenvoudig is het.

Meer columns