Columns

Over het belang van leuk

Richard de Jongh

Goede leiders zijn standaard ook leuke mensen.

Zolang ik aan search & scouting doe heb ik altijd een paar ezelsbruggetjes gehanteerd. Iemand moet van tropisch hardhout zijn. Dus recht overeind blijven staan als het stormt. Een kandidaat voor een leidinggevende positie moet een kill kunnen maken; moet beweging tot stand kunnen brengen, ook als zaken muurvast lijken te zitten. Het ego moet niet in de weg staan voor een goede vervulling van de functie; het mag niet dominant aanwezig zijn. En ten vierde: een kandidaat moet leuk zijn.

Op het moment waarop ik voor een mooie functie in gesprek ga met een kandidaat heeft de researchafdeling al een aantal aspecten tegen het licht gehouden. Wat is de opleiding, hoever reikt de ervaring, wat zijn de leidinggevende capaciteiten? Enfin, allerlei competenties zijn in kaart gebracht als de kandidaat en ik elkaar ontmoeten. Dan komt aan de orde wat je met een goed Nederlands woord iemands personality noemt.

Leuk telt. Ik heb het altijd als criterium gehanteerd en ik doe het nog, tot op de dag van vandaag. Een team werkt beter als de leider een aangenaam mens is. Een gesprek met een klant vlot beter als de manager prettig en innemend is in de omgang.

Het boeddhisme zegt: iedereen heeft een kleine Boeddha in zich. Een kind in de wieg lacht de wereld toe. Gaandeweg komen er krassen in het bestaan, wordt men geprogrammeerd door de samenleving waarin men opgroeit. Je zou kunnen zeggen: de spiegel van de geest wordt vertroebeld door wolkenvelden. Het is zaak om altijd te proberen terug te keren naar dat beginstadium, naar die heldere, blije geest. Dan geloof je in kansen, je gelooft in groei, je gelooft in verbetering, je bent niet bang. Een leider die niet positief is, is een droevige figuur en kan beter stoppen. Wie in balans is, is ook vrolijk, optimistisch en rustig. Leuk.

Multinationals hebben managers in dienst die methodieken ontwikkelen van allerlei aard om uit te rollen over alle vestigingen, alle fabrieken, waar ook ter wereld. Zij krijgen te maken met totaal verschillende culturen, verschillende normen- en waardenpatronen. Als de mensen in de lokale organisaties denken: daar heb je die eikel weer, die starre vent, met z’n ditjes en z’n datjes, ja, dan wordt het ingewikkeld. Maar als het een man of vrouw is met een open karakter, toegankelijk, met belangstelling voor meer dan alleen maar de bedrijfsvoering, dan wordt de manager van het hoofdkantoor in die plaatselijke vestiging met plezier ontvangen.

Tja, wanneer is iemand leuk? Het aller moeilijkste is het als je het in een model wilt gieten. Dan zul je zien dat er van alle kanten op geschoten gaat worden. Nee, het gaat om het Fingerspitzengefühl. Ik denk dat we allemaal wel een beeld hebben. Een leuk iemand is positief, ontvankelijk, geïnteresseerd in mensen, heeft humor. Basale zaken, helemaal niet ingewikkeld, maar wel reuze belangrijk. Dus gewoon doen, leuk zijn. Het helpt, het helpt echt om een goede leidinggevende te zijn.

Meer columns