Columns

Over het scouten van talent

Wat is de alom aanwezige kritiek op headhunters? Dat ze altijd met voorspelbare lijstjes komen. Met kandidaten die elders al ervaring hebben opgedaan met de gevraagde functie. Die overstappen om een beter salaris te ontvangen, niet om een vernieuwend vervolg aan hun carrière te geven. Die vorm van headhunting is geen scouting op talent, het is voor zeker tachtig procent het afvinken van lijstjes. Dan doe je volgens mij als headhunter veel mensen tekort: de kandidaat, de opdrachtgever én jezelf. Het kan zo veel uitdagender dan langs die vastgeroeste lijnen.

Veronderstel, de boeren in Nederland hebben Texelse schapen. Als een schaap dood gaat, stapt de betrokken boer naar de tussenhandelaar en zegt: help mij eens, mijn schaap is dood, ik heb een nieuw schaap nodig. Negentig procent van de tussenhandelaren gaat op zoek naar een beschikbaar Texels schaap en brengt dat naar de boer: hier heb je een nieuw schaap, het is wat groter dan de vorige, misschien is het ook wel wat kleiner, maakt niet uit, hier is je schaap, geluk ermee.

Zou de boer niet meer geholpen zijn als de tussenhandelaar eens een deur verder keek? Bijvoorbeeld naar die schapen uit Schotland. Die schijnen beter bestand te zijn tegen klimaatverandering, dus laten we eens kijken of dat waar is. Want veronderstel dat het klopt, dan kunnen we de boer enorm helpen. Niet met meer van hetzelfde, maar met een schapenras dat hem vermoedelijk aanzienlijk beter klaar maakt voor de toekomst. Dan hopen we dat de boer geïnteresseerd is. Dan gaan we met elkaar naar Schotland, wij luisteren naar de op- en aanmerkingen van de boer en met elkaar worden we een heel stuk wijzer. Hoe gaaf is dat!

Bij Van Olphen bewegen we ons in het topsegment van de markt. Search is daarbinnen nog maar een eerste stap. Het is delivery on demand; als een onderneming daarom vraagt, zoeken wij nieuw leiderschap. Het is het traditionele werkterrein van de headhunter. Talent scouting gaat verder. Wij zijn altijd in de markt. We bewegen ons tussen de linies, enerzijds als gesprekspartner van toonaangevende ondernemingen, anderzijds als verkenners van de ongelofelijk diverse wereld van toptalent. Het is een methodiek die ontzettend belangrijk is. Wij komen zelden of nooit met de voorspelbare kandidaat. Door elke dag actief te netwerken kennen wij heel veel ongelofelijk interessante mensen, in de bloei van hun leven, heel divers, barstend van energie en ambitie, klaar om een volgende stap te zetten op weg naar de top. Met die mensen in onze portefeuille anticiperen we op een toekomstige vraag van onze opdrachtgevers. Dat is talent scouting, dat is iets wezenlijks toevoegen aan de klassieke search van de traditionele headhunter.

Meer columns